Bart Galle

Wat schildert Bart en waarom ?

Hij wordt op dit ogenblik begeesterd door de aantrekkelijke weergave van het menselijk lichaam.

“Anspruchsvoll” verwijst hier deels naar anatomisch juiste , maar vooral naar de laag eronder : energiek, bezield, expressief,  emoties uitdrukkend.  Ook in zijn toetsen en werksnelheid zie je hetzelfde vuur.  Het lijkt alsof de geschilderde modellen doortrokken raken door die fauvistische trek in Barts aanpak.

De setting wordt sober gehouden maar is wel belangrijk om het geheel te vatten als verhaal.  Die ‘setting’ kan beperkt zijn tot een attribuut in het schilderij of een titel die de toeschouwer ineens op het andere been zet, niet zelden met een mindtwister. De onrustige achtergrond-textuur maakt de kijker alerter,  terwijl de kleurkeuze vaak net beelden van zonnige harmonie oproept.

Op termijn wil Bart een groep mensen in een reële of geënsceneerde setting schilderen, om een relevant thema visueel aan te pakken.  Hij staat open voor gesprekken hierover, om ideeën concreet vorm te geven.

Binnen twee jaar zou hij bijv. een serie willen ontwerpen die de tegenstelling toont tussen het cleane klassieke naaktmodel en de actuele dakloze, op een manier dat de toeschouwer zich ongemakkelijk gaat voelen.   En toch niet weg kan kijken.

 

more work